Journal for feltmanøver i Stråka øst for Femund 2006



feltmanøver BSHVK kull 5

Her finner du Kåres bilder fra turen.

Beklager tidsforsinkelsen.

M


 

Journal for feltmanøver i BSHVK kull 5’s veteranforening
11.08. -14.08.06 med kano i Stråka øst for Femund

Manøvren var planlagt i minste detalj av leirkommandant Edvardsson, og befalingsmennene var holdt a jour ved hyppige bulletiner fra så vel Asker som Nepal og andre fjerne himmelstrøk, under  planleggingsfasen.

Følgende befalingsmenn deltok: Sverre Edvardsson (leirkommandant), Kåre Stokke (som under manøvren ble kvalifisert som gullgraverassistent og mesterkokk), Bernt Røssholt (gullgraverinstruktør), Arne Pladsen (kajakkinstruktør og flaggmester), Arnt Storvik, Knut  Johnsen, Martin Vånar, Magnus Havig (befalingsmenn med ulike oppgaver), Leif Halbo (aktivitetssjef, referent).

Teltleiren ble etablert ved syd-vest-kysten av innsjøen Glen (ref kart Drevsjø, fig 0) fredag 11.08 ca kl 18, etter grundig forhåndsrekognosering av leirkommandanten så vel året før som samme morgen.
   Fig 0.

Befalingsmennenes kunnskap og erfaring fra sin tidligere militære karrière viste seg tydelig ved etableringen av leiren. Det var som om det hadde vært i går at mannskapene satte opp knappetelt i vintekulden på Uri ved Ustaoset (fig 1).
   Fig 1

Befalingsmann Pladsen ledet en kort flaggseremoni med tale for Kongen, forsvaret og Norges frihet. Pladsen ble kommandert til å ivareta ansvaret som flaggmester under resten av manøøvren (fig 2).
   Fig 2

Befalingsmennene fikk en kort opplæring i de hittil ukjente disipliner kanopadling og om bord- og ilandstigning fra flaggmester Pladsens medbragte kajakk (fig 3). Tiden tillot dessverre ikke demonstrasjon og trening i eskimosving.
   Fig 3

Deretter gjorde kompaniet seg kjent i farvannet (fig 4).
   Fig 4

Etter en anstrengende dag, fikk mannskapene en vel fortjent hvil (fig 5).
    Fig 5

Flaggmester Pladsen foredro om legevitenskapens nyvinninger i hjernebehandling.

Lørdag ble det gjennomført en strabasiøs ekspedisjon til Gunnarsjø, Bursjøen og Håan (fig 6-7), til dels gjennom urskog og vanskelig tilgjengelige kanaler (fig 8), samt forsering av frådende fosser og stryk (fig 9).
   Fig 6
   Fig 7
   Fig 8
   Fig 9

Etter en kort instruksjon ved gullvasker Røssholt i kunsten å vaske gull, ble befalingsmann Stokke kvalifisert som gullgraverassistent. Det viste seg imidlertid at det var lite gull i området (fig 10).
   Fig 10

Spesialøvelser under ledelse av aktivitetssjef Halbo ga store utfordringer. Særlig skapte det vansker for enkelte å framstille våpen med tilstrekkelig presisjon under de primitive forholdene. Aktivitetssjefen påviste et klart behov for mer trening (fig 11).
   Fig 11

Som forventet behersket den gamle sjømannen Havig kunsten å sammenføye tau ved hjelp av spleising (fig 12).
   Fig 12

Ferdighetene til leirkommandant Edvardsson og  gullgraverassistent Stokke var derimot  ikke av samme klasse, og de ble anbefalt å konsentrere seg om sine ekspertiseområder. (Skomaker bli ved din lest, fig 13).
   Fig 13

Det skulle imidlertid vise seg at gullgraverassistent Stokke hadde mange strenger å spille på. Etter dagens harde program inviterte Stokke kompaniet til festmiddag. Han viste seg å ha stor sans for gode råvarer og raffinerte sammensetninger, foruten å gjennomføre en mesterlig tilberedning av de samme (fig 14).
   Fig 14

Stokke ble utnevnt til mesterkokk på stedet, og innsatsen vil bli innrapportert til Guide Michelin med anbefaling om at han blir tildelt minst to stjerner.

Aftenen inneholdt et rikholdig kveldsprogram. Storpolitiske debattemaer omfattet bl a fru Toivonens problemer og tidligere statsminister Anker Jørgensen, hvis ansikt ble forvekslet med andre legemsdeler på en meget ydmykende måte. Samenes ensomhet og selskapsliv ble drøftet, samt norske bønders vansker med å skaffe seg  produktive haner. Mer eller mindre selvopplevede historier ble delt med de øvrige befalingsmenn. Ikke alle spørsmål kunne besvares, på grunn av spørsmålenes karakter. Enkelte av opplevelsene egnet seg ikke spesielt for offentligheten og vil derfor ikke bli gjengitt i journalen.  Gullgraver Røssholt demonstrerte lengtende brunstbrøl da han så et hunkjønn som syntes å lyde navnet Ester. Han ble høflig minnet av sine kolleger om at hærens reglement ikke tillater felthustru under aktiviteter av kortere varighet enn tre døgn, og manøvren her var planlagt til bare 2 ½. Ester, på sin side, tilkalte forsterkninger fra familie og venner etter den påtrengende oppmerksomheten.

Søndag fulgte nok en strabasiøs utflukt, denne gang til Halvorsjøen. Her var det flere krevende aktiviteter, blant annet avstandsbedømmelse og demonstrasjon av kunnskap om naturens mysterier som kunne utnyttes for å forbedre forsvarsevnen.  Tross anstrengelsene var humøret og moralen hos befalingsmennene upåklagelig (fig 15).
   Fig 15

Mandag ble leiren effektivt brutt, og så vel telt som latrine var ryddet for demobilisering presis kl 10. Leirkommandanten ble hedret for sin store innsats ved en velvalgt gave.

De harde dagene hadde brakt samhold og rik anledning til hyggelig samvær. Selv om det kunne være fristende å felle tårer ved avskjeden, skilte befalingsmennene i godt humør (fig 16).

   Fig 16

Imidlertid var det enighet om et stort behov for en ny manøver neste år, for å holde ferdighetene ved like. Den ble foreslått lagt til Rondane-traktene, muligens med hovedkvarter på Grimsdalshytta.  En hurtigarbeidende komité ble nedsatt for nærmere vurdering. Den besto av feltkommandant Edvardssen med assistanse av aktivitetssjef Halbo.

Det ble sterkt understreket at mange fra BSHVKs kull 5 var dypt savnet, og de tilstedeværende håpet mange flere ville delta på neste manøver. Det ble også minnet om at 2008 var året for å feire 50-årsjubileum for fullført befalsutdannelse.

----
Journalen er ført av aktivitetssjef Halbo etter beste evne og hukommelse (dog med spredte innslag av Alzheimer-problemer). Kommentarer og korreksjone kan sendes referenten.





 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar