Sommerøvelse 2015 Sørlandet


BSHVK Sommerøvelse 2015 mandag 15. - torsdag 18. juni 2015


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqAJhqdcHs0cjVhOPHro6wkkBxtlM0RbBgAqPSp2u7xWjR_8pY_l5MnsfK0As3OqNe8x0YWQXEzVgik2Sap49Cv7JmqHLDQ643PyonLWxMvbOvqY1kOXPBKURPOscXlV8r6a_KI8LxxqOo/s640/Kart.jpg

Innkalling til sommerøvelsen var gitt av Rullefører Vånar, i henhold til Forsvarets regelverk. Innkalte befalingsmenn var flg.: Arnt Storvik, Hans Kristoffersen, Knut Johnsen, Kåre Stokke, Magnus Havik, Sverre Edvardsson, samt  Rulleføreren og Referent  Leif Halbo. Frammøte skulle være Tovdal mandag 15.06. kl 13:00.

Etter en mindre omvei kom Referent Halbo og den eminente Sjåfør Stokke fram 1/2 time etter dette, i Stokkes nye 8-sylindrede Mercedes ML 500 4Matic med et betydelig antall hestekrefter. Dette transportmiddelet er nylig anbefalt av NAV som en spesielt egnet bil for minstepensjonister.  I vårt sosialistiske fedreland er intet for godt til disse sliterne som har levet i trange kår så lenge.

Minstepensjonist Stokke med sin NAV-anbefalte bil.

Til sin overraskelse fant Stokke og Halbo mottakerstedet tomt og dødt. Rulleførers mobiltelefon var likeledes ganske død. Etter hadde grublet over dette noen tid dukket soldat Kristoffersen opp, og det kom signaler fra soldat Edvardsson som hadde virkende telefon, med forklaringer som under tvil ble akseptert.  Det viste seg at de øvrige soldater hadde forskanset seg ved kassernen like i nærheten. Alle misforståelser ble oppklart, og det ble et hjertelig gjensyn. 

Etter den lange transporten til oppmøtestedet, under tørre og hete forhold, satte alle stor pris på å kunne fukte strupen med egnede fluider og hvile ut. En lovet, lokal og spesielt utsøkt kringle glimret derimot ved sitt fravær.  Kassernen viste seg å holde høy standard, med innendørs svømmeebasseng, badstu, gulvvarme, etc. For soldater vant med snøgrop og knappetelt var dette en meget behagelig overraskelse.

Etter pausen ventet en strabasiøs utmarsj til Linde-knuten, med innlagt klatring av vanskelighetsgrad 5+ i øverste del. På toppen var en forlatt radiolinje-stasjon. Like nedenfor var det en forlatt stolpe for høyspenningsoverføring, som ikke lenger overførte høyspenning, med derimot den vidunderligste musikk, som fikk korsangere Kristoffersen og Stokke til å synge med i ekstase.

Etter en farefull rappell fra toppen gikk ferden tilbake til kassernen.

Soldatene hviler ut etter den dristige rappellen.

Det varte ikke lenge (nå ja, i hvert fall ikke veldig lenge,) før soldatenes tålmodige venting på fór ble kronet med hell, og de kjente duften av den deiligste lammegryte, tryllet fram av dagens kokk, Rullefører Vånar. Han hevdet å ha for-produsert den selv, men det ble hvisket om at han hadde hatt en viss bistand fra sin lokale husslave. Godt var det i alle fall.

Dagen etter startet med utflukt til Svolbergheia og Todalsheiene. Der ventet den 92-år gamle krigsveteran og Mil-org helt Magne Risdal, som forøvrig var Rulleførerens fetter. Risdal var lommekjent i det svære skogområdet, der det hadde vært flyslipp av våpen etc. mot slutten av krigen. Han fortalte om sin egen deltakelse i mottak av fallskjermslipp, frakt og skjuling av de svære containerne med vekt over 200 kg og fallskjermene som lett kunne avsløre slippsted og folk. Fallskjermsilken var ettertraktet til alt fra tetting av sprekker i glisne hytter der Mil-org gjemte seg, til stoff for brudekjoler. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDJ-1EyiKX2jLTEuRqKmYumFDBbTY8EMyi1iaHBUvXWXcDN6SmH4Q2G5LvjnMXJwZXhGKLkMxE90yrYktaSw1LmERAzR_dLT69WQpbr0K1abNkSVzGbTJ0Cbp3hyphenhyphenZIQq7FQXM-GySb-pDI/s640/Fallskjermer.jpg
Flyslipp, muligens i Todalsheiene. (Arkivfoto)
            
Den gamle Mil-orgmann Magne Risdal forteller om krigsoperasjonene i skogområdet nær Tovdal, til lyttende befalingsmenn av noe yngre årgang.

Soldat Kristoffersen holdt deretter et emosjonelt innlegg om de store krigsoperasjonene i strøket rundt Hokksund, der han riktignok ikke hadde vært særlig aktiv selv, men likevel var meget detaljorientert.

Etter retur til Tovdal sentrum fortalte Rulleføreren om sin oppvekst, som hadde vært nettopp i Tovdal, der hans far hadde drevet butikk i første etasje, i huset der familien bodde i annen etasje.

Rullefører foran sitt barndomshjem i Tovdal.

Familien Hillestad eide området der de hadde bygget og drev kassernen hvor soldatene losjerte, og et antall liknende etablissementer. Familien var drivkrefter i Tovdal. De hadde også bygget et kunstgalleri på området, med kafeteria, framstilling og salg av sølvsmykker. Utendørs kunstverk var også del av galleriet. Familiens innsats var belønnet med diverse priser og diplomer. Det som hang høyest, var nok Kongens fortjenestemedalje i gull til ekteparet Borghild og Eivind Hillestad. Rulleføreren hadde hatt en ikke ubetydelig rolle i at de fikk fortjenestemedaljen. Av denne og andre grunner var det tydelig at han hadde en høy stjerne i Tovdal.

Neste utfordring var utmarsj til Rjukan-fossen, et mektig syn. En gruppe nederlendere måtte nølende innrømme at et slikt majestetisk syn hadde de ikke sett i sitt hjemland.
Rjukanfossen.

Ved retur fra fossen førte den farefulle nedstigningen desverre til en ulykke, idet soldat Johnsen falt og skadet sitt venstre øye. Det så ille ut, men kunne gått så mye verre. Rulleføreren, som viste seg også å være en habil medisiner, rapporterte at skaden syntes å være bare i øyets omgivelser, heldigvis.

         
Johnsens øye var et stygt syn -                                                - men Rulleføreren bisto med førstehjelpsutstyr og                                                                                       gode råd.

Den tidligere Mesterkokk Stokke overtok kjøkkentjenesten, og det hersket stor spenning om han ville klare å fornye sine to Michelin-stjerner, hvis varighet var utløpt før øvelsen. Denne gangen hadde forberedelsene vært enda grundigere enn ved øvelsen i forfjor. Til og med grillkull var medbrakt, så madrasser og sengebunner ble spart denne gangen.  Stokkes panne var dyvåt av anspenthet under arbeidet, og hånden som holdt det beroligende rødvinsglasset skalv så enkelte tvilte på om han kunne fullføre tilberedningen av måltidet...








Det var tydelig at dette var en stor og viktig utfordring for Stokke, og spenningen var til å ta og føle på da soldatene fikk sitt måltid servert til vurdering.



 



Mesterkokk Stokke forbereder og tilbereder dagens festmåltid -
     
- med bistand fra Havig til serveringen. Det utbringes en skål for Kongen og fedrelandet.

Konklusjonen var hurtig trukket og enstemmig: Kvaliteten var som forventet, meget høy. Biffen saftig og akkurat passe rød, tilhørende spareribs et nytt og spennende tilskudd, og tomater og løk utmerket. Kanskje et ørlite trekk for at løken var en anelse rå.

Vurderingskommisjonen trakk seg tilbake for den offisielle evalueringen. Konklusjon:  2 1/2 stjerne. Man kviet seg for å gi de maksimale tre sterner, i det dette kunne føre til at kokken ville redusere sine anstrengelser når stjernene utløp og fornyelse igjen sto på programmet ved neste manøver.

Etter det fantastiske måltidet slappet soldatene av, hver med sine foretrukne aktiviteter:

   
Soldatene Havig, Edvardsson m. fl. trengte mer fluider for kompensering av væsketap ved utmarsjen -




    
Rullefører og Johnsen nøt den friske luften -


Kristoffersen viste sine kunstneriske evner og foreviget stunden -





       
Pedersen og Storvik nød solskinnet -

- mens Rulleføreren og Referent Halbo førte en intens debatt om kristendommens fortrinn (kjekt å ha) og mangler (bare tull og tøys). Andre alternativer var ikke på debattens agenda, og konklusjonen var fortsatt uklar ved midnatt.

Onsdag morgen viste soldat Havig at han mestret byssas (på land kjøkkenets) komplikasjoner, etter lang erfaring til sjøs.

Egg til frokost.
Det utmerkede frokostmåltidet dannet avslutningen på to praktfulle dager i Tovdal, og det var klart for avreise til Kristiansand, der Pedersen overtok kommandoen.

Mens praktullt vær var rekvirert så langt av Rulleføreren, hadde det tilsynelatende oppstått en viss uklarhet i ansvarsfordelingen under forflytningen, idet det ble regn. Pedersens godvær-rekvisisjon trådte imidlertid i kraft etter ankomst i Kristiansand-området.

For ikke å miste fokus på de militære aspektene ved øvelsen, hadde Pedersen arrangert  inspeksjon av Møvig fort. Det var ikke militært personell på fortet, hvilket straks ble rapportert til Forsvarets Overkommando. 

Av den grunn ble det bare gjennomført våpenkontroll. Kanonen med 38 cm kaliber syntes å være i god stand, med unntak av en del overfladisk rust.

Kanonen skulle kunne skyte halvveis til Danmark. Dette ble ikke kontrollert.

Inspeksjon av røret ("løpet" blant uinnvidde,) innenfra hadde vært gjort tidligere, så det ble vurdert unødvendig å gjenta dette. Derimot ble kammeret og ladeutstyret gjennomgått og funnet i orden.

        
Inspeksjon av kammer -                                             - og utstyr for lading av 800 kg-prosjektil, kruttsekk og                                                                                              hylse med tennlegeme.


Avdelingen forflyttet seg deretter til Flekkerøy og ble innkvartert i moderne versjoner av to rorbuer, med høy comfort og maritim utsmykning. De var eiet av Pedersens datter. Utsikten mot skjærgården og nærliggende øyer var upåklagelig.

Kommanderende befal og Programsjef Pedersen var tydeligvis i sitt ess her.


Den ene "rorbua" med tilhørende brygge og sjark.

 
Upåklagelig utsikt over skjærgården.


Igjen ble egnede fluider hentet fram for å stagge tørsten, som var blitt påtrengende under reisen og det anstrengende inspeksjonsprogrammet på Møvig fort. Den lokale "Sørlandschips" passet godt til drikken og stagget foreløpig den verste sulten.
Programsjefen hadde alt under kontroll.

Til middag serverte Programsjefen de deiligste ferske reker med dertil hørende drikke i utendørsavdelingen av etablissementet. Soldatene kunne med god samvittighet hvile ut etter dagens gode resultater.

     

 

Som ved mange tidligere anledninger var det underholdning fra Hokksund Radio, en stasjon med et stort og imponerende sendeprogram til en lokalradio å være. Deler av programmet var reprise, og de kjente og kjære innslagene vakte stor respons blant tilhørerne.


Programsjef Kristoffersen, Hokksund Radio.

Torsdag morgen ble hektisk, med grytidlig oppstandelse, så det var bare så vidt at Referent Halbo rakk frokosten og var klar til avslutningen av sitt viktige oppdrag, en grundig, faktabasert beskrivelse av manøvren for journalen og historien.

Deretter ble alle effekter pakket forskriftsmessig, og soldatene måtte innse at årets sommerøvelse var slutt, med et resultat som ville fått en kjent, tidligere idrettsleder til å utbryte: "Best summer  manoeuvre ever!"


U-ansvarlig  Journal-ist:

Leif Halbo, Referent
      (sign.)
 

Sommerøvelsen 2015 foregår på Sørlandet.

Deltagere:
Arnt           arntms@online.no
Hans          hansnk@broadpark.no
Helge         helgped3@online.no
Knut           johnse-k@frisurf.no
Kåre           kaare@stokkeindustri.com
Leif            leif.halbo@gmail.com 
Magnus      magnus.havig@gmail.com
Martin        martin.vanar@gmail.com
Sverre        sed@norconsult.no

Helge ber meg innskjerpe at sovepose/lakenpose er nødvendig på Flekkerøy.

Transport
Undertegnede antar jeg vil reise nedover til Arendal fredag. Det er plass i bilen og  sengplass på hytta på Tromøy, men jeg vil nok bli opptatt med private gjøremål en del av tiden. Hvis noen ønsker å bli med er dere hjertelig velkommen, men det kanaltså skarante litt på vertskapspliktene.
Det går også en rekke busser fra Oslo, en muligheet er å ta en av dem ned på søndag,  overnatte på hytta mi og bli med Magnus og meg til Tovdal på mandag.
Forøvrig får dere kommunisere om felles transport så godt dere kan.

Veien ti Tovdal: Fra Oslo synes jeg synes det er enklest å følge E 18 til Fianesvingen (ca 2 km etter avkjøringen til Tvedestrand.
Skarpt høgre og Rv 415, mot Åmli, deretter Rv 41 vestover til Dølemo.
Der står det skilt til Tovdal.
Kjør ca 20 km på Fv 272 til parkeeringsplass (ca 100 m etter hvit liten kirke på venstre hånd) på høyre side. Jeg foreslår vi i møtes i kaffeen kl 13:00 til en kaffe og et stykke av Borghilds kringler.
De som kommer senere må møte i hytta.  Veien til  hytta tar av mot venstre et par hundre meter før kirka. Kjør ned denne veien og hold venstre. Støynivået vil avsløre hvor BSHVK holder hus.
Se kart http://bshvk-kull5.blogspot.no/p/blog-page_42.html
Og http://www.hillestad.no/hillestad-feriesenter/hyttene.aspx
Fra Oslo sentrum sier Googel at det er drøye 4 timer skjøring til Hillestad i Tovdal, antagelig uten tid for omkjøring grunnet nedrast bru i Vestfold.
Se også http://bshvk-kull5.blogspot.no/p/blog-page_42.html


Program

Fremmøte er mandag 15.6.2015 på Hillestad i Tovdal, Åmli kommune, forslagsvis ved lunch tider. Et av gjeste husene er leid. Se http://www.hillestad.no/hillestad-feriesenter/hyttene.aspx

Arrangementskommiteen vil besørge innkjøp av mat, øl og vin, inkludert til lunch ved annkomst. Proviantforvalter vil delta på sommerøvelsen.
Ettermiddagen 15. kan brukes til tur, enten opp på Lindeknuten (Som har en av Fellessambandets relestasjoner) til Rukan (den som ligger noe ovenfor Austenå), til fiske eller tilbringes innomhus alt avhenggig av vær og føre.



Etter en god frokost tirsdag, går turen mot Risdal i Froland. Like etter avkjøringen til Sjeggedal på Risdalsveien er det en bru og like etter den går ”vår vei” opp til høgre. Vi må ankommenoenlunde samlet fordi vi må gjennom en bom hvortil vi vil få utlevert nøkkel.
Etter en kort kjøretur etter bommen og en liten fottur vil det bli gitt en orientering av Magne Risdal, han var med på flere fallskjerm mottakene . Risdal og Tovdalsheiene mottok store mengder militært utstyr via fallskjerm under 2. Verdenskrig.



Etter denne ekskursjonen er det tilbake til Tovdal og middag utpå på kvelden.
Neste dag går turen til Møvik ved Kristiansand hvor festningen skal inspiseeres.
Veien går via riksvei 41 mot Birkeland og Kristiansand . På veien fx Birkeland kan vi ta en enkel lunsj, ca 1230.
Vi må satse på å være på Kanonmuseet ca kl. 1330.
Møvik var en av de STORE festningene i Norge, og kannonene der dekket, sammen med kanonene på Skagen, nesten hele Skagerak (resten var dekket med miner): http://www.forsvarsbygg.no/festningene/Festningene/Movik-fort/



Etter museet med innlagt rusletur i terrenget for å bese anleggets utstrekning, kjører vi til Flekkerøy for innkvatering.
Her vil div. mat være i kjøleskapet klar for frokost.
Som kveldsmåltid vil jeg foreslå skaldyrbord. Mye snadder til en ca. pris på kr. 400,-pr. hode.
Drikke holdes av den enkelte deltaker- Måltidet serveres. på brygga
Neste dag 18/6 kan vi besøke Arkivet. Her må vi være før kl. 1030. Her er det litt usikkert pga. mulig kollisjon med kruspassasjerer.
Etter dette besøk kan vi avslutte eller om ønskelig ta en felles lunsj på fiskebrygga.

NB: Ovennevte skisse er ikke fastere enn at det meste kan endres når vi møtes på Hillestad.

Påmelding til øvelsen:
Totalpris er ikke kalkulert, men øvelsen burde vel ikke bli særlig dyr. Overnatting på Hillestad koster tot. 4 000, dertil kommer mat pluss noen reiser + + sikkert noe diverse. Oppgjørets time finner sted etter øvelsen.
Påmelding skjer ved å betale et forskudd på kr 750,00 inn på vår ”kransee konto”
no
9722 48 92741: senest mandag 1. juni.
Kontoen står i mitt navn
Mvh
Rullefører